出路網

搜索
熱搜: 記憶 DSE
返回列表 發新帖
樓主: 值資巴

2018-2019 值資巴 買賣操作

新手

martinwong 發表於 2020-2-28 09:27
同你都相似
市盈率睇個股的時候可以在行業入面做比較, 例如係科網股 (e.g. 700), 物管股 (e.g. 3319,  ...

我都學緊

心法睇止凡
分析睇龔成
估值睇鍾記

martin你呢?

新手

值資巴 發表於 2020-2-29 10:48
我都學緊

心法睇止凡

龔成我都有睇過下~

我咩都有參考, 主要睇巴神推介的作品多, 例如intelligent investor呀等等, 我自己就再有睇Morningstar的The Five Rules for Successful Stock Investing

不過老實講, 技術分析我都有了解過少少, 主要做互相印證

其實投資最重要反而係紀律同心態

新手

martinwong 發表於 2020-3-1 10:27
龔成我都有睇過下~

我咩都有參考, 主要睇巴神推介的作品多, 例如intelligent investor呀等等, 我自己就 ...

多謝martin分享
技術分析方面,我會睇下牛熊證街貨分佈,亦都會留意下RSI
提到The Intelligent Investor,當中有講到可以用少量資金投機
我近排都小試牛刀,買賣咗少量牛證
感覺上控制好注碼,可以同價值投資並存

新手

值資巴 發表於 2020-3-12 20:53
多謝martin分享
技術分析方面,我會睇下牛熊證街貨分佈,亦都會留意下RSI
提到The Intelligent Investor ...

個人覺得投機時最重要清楚自己想賺的金額時, 同時都有機會損失自己所投資的金額, 幅度可以一樣大,甚至更多

想清楚又有餘錢就可以做了

現時市況如此波動, 相信會吸引很多人短炒

新手

martinwong 發表於 2020-3-20 11:57
個人覺得投機時最重要清楚自己想賺的金額時, 同時都有機會損失自己所投資的金額, 幅度可以一樣大,甚至更 ...

說得對,承受到損失才可以投機 (投資其實也是)
見巴菲特和鍾記也買了貨,我也要多留意股市,開始尋寶
別人恐懼時我貪婪!
martin有沒有買貨呢?