出路網

搜索
熱搜: 記憶 DSE
查看: 4194|回復: 4

Starvikk | 新世代社交遊戲及分享平台

新手

創業故事
機構類別 (可多選): 私人企業 
機構/個人名稱: Starvikk
業務種類 (可多選): 營運平台 
業務範疇 (可多選): 社交平台/討論區 
業務簡介: Starvikk 是一個新世代遊戲及分享平台。
我們的目標是讓觀眾透過遊戲方式分享日常小事
網絡世界不應「得個睇字」,一個個平凡卻真實的分享,
一位位觀眾的投入,拼湊起來,就能代表一個世代。

我們是一間香港的初創公司,由本地大學生組成的小團隊
定期公佈新遊戲、新分享,
只希望能帶給觀眾一點歡樂、一點期待。

(Instagram @starvikk_hk)
創業原因、靈感來源: 自己生於一個社交網絡嘅年代,由以往嘅ICQ, MSN,進化到Facebook, YouTube。人同人之間嘅距離反而越黎越疏遠。少左一份Exclusiveness。Like數可能好多,View數可能好多,但對話、交流,反而消失左。

我地相信既,係社交媒體,下一步嘅進化會由現時嘅 "1 to Many",去到"Many as 1"
尋找夥伴的過程: -
資金來源: -
心路歷程、解難過程: Starvikk其實已經創立2年,但一直都唔算有咩成績。
我地揸住"Many as 1"呢個概念,試過好多實行方法︰試過做live-stream,試過用手機遊戲,試過做Web,直到依家嘅Instagram Page。

試過無錢做唔到Live stream,試過做KOL vs 觀眾平台,但一開始搵唔到KOL。

其實解難無咩特別技巧,純粹係試盡所有方法︰無錢就嘗試報唔同funding,參加唔同嘅incubation program,寫proposal cold-email VC; 搵唔到KOL,一個唔覆email就寄夠10個,10個唔覆就寄夠100個。

如果有個方法好想去試,需要去核實,而果樣野似乎好難測試到的話,不妨先用「弱雞」啲方法去試。
例如要做一個KOL平台,但搵唔到YouTuber、搵唔到一萬followers以上嘅IG Page,一樣可以去搵有3000 Followers嘅大學大組長。

而Starvikk我諗都係直至2019年7月,用IG page做一個全新嘅產品同實驗,先開始令自己感覺行緊去一個正確方向。先開始有行業入面嘅前輩覺得呢樣野有得做,先開始有觀眾嘅反饋令你感到個產品有價值。
比賽及所得獎項: -
媒體報導: -
公司/個人網頁: -
寄語其他創業者: 剛踏入Start-up,當時一心以為只要將心目中完美嘅產品造出黎,就全世界都會用。

兩年過去,個人學到最重要嘅一堂課,係要將產品越快推出市場收集意見越好。
唔好話「我嘅產品都未齊全,都唔係我心目中嘅完美完成品,咁緊係無人用。」

只要你嘅產品有價值嘅,就算user要用紙同筆,排三小時隊,都會同你買、都會同你用。
其他都係add-on。搵到果個user就算用紙同筆都要用嘅點,再去考慮add-on吧!

出路網編輯

多謝你分享 Starvikk 嘅故事
見到你哋試盡唔同方法,可以睇到創業嘅辛酸

盡快推出產品,收集客戶意見,確實係一個好建議。

睇過Starvikk 個 IG page,有好多有獎遊戲、比賽,好吸引哦!
唔怪得依家有差唔多 4000 followers
祝 followers 數目快啲突破 4000!

( 好奇一問,原來大學啲大組長有 3000 Followers? )

版權所有,不得轉載。
如欲分享,敬請分享以 https://pathweb.co 開首的網址/連結,以尊重用户/小筆付出的努力。謝謝!

新手

舉個例only
但普遍依家大學生/中學生,活躍嘅都1000另2000 followers

新手

加油呀
我也有興趣創業,但實行起來覺得很困難

新手

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽